Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Monika C. 2018-12-04 17:26:43
Autor zdjęcia/źródło: Zdrowe słodycze Super Krówka/zdjęcie Natalia Gniadek
Czytelniczki Familie.pl w swoich OPINIACH piszą, że do słodyczy wegańskich, tak jak większość z nas, podchodziły ostrożnie. Bo to, że są bezpieczną alternatywą dla słodyczy zawierających masę różnych cukrów, laktozę, kazeinę, czy gluten, każdy wie. Jednak w słodyczach najważniejszy jest smak. A jak coś, co z zasady jest zdrowe, ma być smaczne? Mało tego, jedna z mam, dietetyczka, napisała w swojej recenzji, że słodycze od Super Krówki uratowały imprezę urodzinową jej córki. Było zdrowo – bycie dietetykiem zobowiązuje - ale było też smacznie i bezpiecznie dla wszystkich – bo te słodycze mogą jeść dzieci i dorośli cierpiący na najbardziej powszechne nietolerancje pokarmowe. Zaczynając od wybierania zdrowych słodyczy możemy, małymi krokami, zacząć zmieniać świat – takie jest zresztą przesłanie Super Krówki.
„(...) są świetną alternatywą dla słodyczy dla dzieci - mają w składzie cukier kokosowy, który jest bogaty w wiele składników odżywczych, takich jak: magnez, potas, cynk oraz żelazo. Zawiera także witaminy z grupy B i witaminę C. Nie jest poddany procesom rafinacji i co najważniejsze nie zawiera sztucznych barwników, które z reguły potrafią uczulić dzieci. Co mi się tu jeszcze podoba, to to, że ma niski indeks glikemiczny, a to ważna informacja dla osób z cukrzycą. Indeks cukru kokosowego to IG 35, cukru białego aż IG 70, jest różnica, prawda?
W wyrobach Super Krówki znajdziemy także mleko koksowe i to właśnie jest super! Mamy idealną słodką alternatywę dla wszystkich , którzy mają alergię na białko mleka krowiego czy cierpią na nietolerancję laktozy. Mleko kokosowe naturalnie nie zawiera cholesterolu, kazeiny i laktozy. Ma za to mnóstwo zdrowych minerałów i witamin.
Co jeszcze mamy w składzie ?
Otóż białko słonecznika, które zawiera kwas foliowy, cynk, wapń, magnez. Nie zawiera glutenu bo oczywiście oprócz tego, że produkty super krówki są wegańskie to dodatkowo nie zawierają glutenu. Dlatego osoby chore na celiakię również mogą je spożywać. Mamy też w składzie błonnik akacji, który wspomaga pracę naszych jelit oraz syrop ryżowy.
Jak dla mnie skład jest bardzo dobry w porównaniu z tradycyjnymi słodyczami , które kupujemy w sklepie. Często w tradycyjnych słodyczach mamy – cukier i to ogromne jego ilości oraz syrop glukozowo- fruktozowy, który jest przyczyną otyłości u dzieci. Są to niestety puste kalorie i zero wartości odżywczych.
Mamy też często wysoko przetworzone składniki, które nie wnoszą nic do diety dziecka, większość słodyczy zawiera kazeinę, laktozę oraz gluten co czyni je niedostępnymi dla dzieci z alergiami. O błonniku pokarmowym nie wspomnę – praktycznie go nie mają.
Większość słodyczy zawiera bardzo szkodliwe dla zdrowia utwardzone tłuszcze roślinne, które są również przyczyną otyłości i jedną z przyczyn cukrzycy typu II
Kolejnym problemem są orzechy arachidowe na które też większość dzieci ma alergię.
Z tych właśnie powodów zdecydowałam się, że na urodzinach mojej córki zagości Super Krówka”
„Doznania testerki: Karmel z solą wielka sprawa, tak pyszna, że lody o tym samym smaku mogą się schować po kątach”
„Na pierwszy ogień" poszedł krem o smaku karmelu z solą. Nie byłabym sobą, gdybym wciągnęła go bezpośrednio z tubki. Przygotowałam dla siebie i Męża bezglutenowe placuszki bananowe, polałam je kremem i obłożyłam bananem oraz orzeszkami. Smakowały tak, jak wyglądały na załączonym zdjęciu :) Krem zachwycił nas nie tylko smakiem, ale przede wszystkim bardzo dobrym składem. Pierwszy komentarz Męża: "to na pewno jest zdrowe? Jest tak dobre, że aż nie możliwe". Był w szoku, tym bardziej że kilka dni wcześniej wypróbowaliśmy "zdrowy krem" innej firmy i nie dało się go zjeść”
„Baton toffi z mango to istna petarda (jak to powiedział mój Słodyczoholik). Smak, konsystencja, skład - rewelacja!”
"Taka przekąska po obiedzie, a przed odrabianiem lekcji, świetnie pobudza do działania. Oprócz delikatnego smaku mocno kakaowego trzeba wspomnieć o składzie krótkim, ale wartościowym. To czekolada, która powstała na bazie miazgi kakaowej oraz z cukru i mleka kokosowego. To produkt, który świetnie nadaje się na prezent, do paczki mikołajkowej , pod choinkę. Na pewno będzie chętniej jedzona niż tradycyjny mikołaj w sreberku"
"(...) Jestem osobą bardzo aktywną, dużo ćwiczę, więc również zabrałam ją ze sobą na siłownię, żeby uzupełnić energię po ciężkim treningu z ciężarami, a tez podzielić się ze znajomymi. I wiecie co? Czekolada zaskoczyła mnie najbardziej ze wszystkich produktów. Dlaczego? Bo jej smak był idealny! Nie wiem, jak to opisać. Czekolada w smaku jest taka bardzo delikatna, nie jest za słodka, czego się obawiałam i ma taki wyważony smak. Jak się spróbuje jednej kostki, ciężko powstrzymać się przed drugą. Ludzie na siłowni też byli zaskoczeni, mówili, że smakuje lepiej niż zwykła mleczna czekolada. Bardzo chętniej spróbowałabym też pomarańczowej, bo mi kojarzy się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia i oczywiście mojej niezawodnej, ulubionej truskawki. Na co jeszcze zwróciłam uwagę, to opakowanie, w którą włożona była czekolada. Uważam, że to dużo lepszy pomysł, niż foliowe opakowanie. Dużo praktyczniejsze i zdrowsze. Myślę, że fajną opcją byłoby zrobienie też takiej czekolady z orzechami. Może warto o tym pomyśleć? To byłoby spełnienia marzeń moich kubków smakowych ;)
83.8.*.* 2020.04.16 14:24
Wcale ta czekolada nie smakuje jak mleczna, W OGÓLE. Czy smakuje lepiej, to oczywiście subiektywne odczucie, ale wg mnie (i mojej siostry też ;)- duuużo gorzej. Już lepsza jest zwykła deserowa, bez żadnego mleka.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.